We hebben tijdens twee lessen SQL leren werken met databases. Hierbij lag de focus op het kennis maken met de basis van de codetaal. Dit was een erg leuke les, doordat we onze kennis mochten toepassen in de praktijk door middel van opdrachtjes in de E-Learning omgeving van Athena. Voor we konden beginnen aan de E-Learning omgeving, moesten we een opdracht maken om een idee te krijgen in hoe een database werkt en selecteert. Pas hierna konden we daadwerkelijk aan de slag met SQL.

Tijdens de eerste les SQL hebben we kennis gemaakt de command’s ‘SELECT’, ‘FROM’ en ‘WHERE’.

Het resultaat is dat we nu een inzicht hebben gekregen in SQL en er ook mee kunnen werken.

Tijdens de tweede les gingen we verder met SQL. De les begon met de vraag wat API’s zijn. Dit is de term die staat voor Application Programming Interface en houd in dat je andere diensten/applicaties toestemming geeft tot een bepaalde hoeveelheid informatie uit je database, zodat de kwaliteit van beide diensten hoger komt te liggen. Een voorbeeld hiervan is Google die gebruik maakt van de database van Uber in de applicatie Google Maps. Zo kan de eindgebruiker een Uber taxi boeken en zien hoelang het duurt via de Google Maps app. Een ander goed voorbeeld is Siri, die maakt constant gebruik van API’s als Google Search, Translate en nog veel meer.

De voornaamste reden dat bedrijven API’s gebruiken is doordat zij zich hierdoor kunnen richten op hun eigen core business (hetgeen waar zij goed in zijn).

Uiteindelijk hebben we een casus gekregen waarbij we een API van Bol.com moesten gebruiken en deze importeren in PowerBI, zodat we deze uiteindelijk konden visualiseren. Ik had hierbij de zoekterm ’televisie’ gebruikt om vervolgens de waardering van verschillende televisies te visualiseren. Het resultaat is hieronder zichtbaar.

Ervaring

Ik vond beide lessen erg boeiend. Dit heeft mede te maken, doordat ik het analyseren en visualiseren van data leuk vind om te doen. Daarnaast heb ik in het verleden zelf al kennis gemaakt met de codetaal SQL. Ik heb namelijk een private server gehost voor de online game ‘MapleStory’. Hiervoor moest ik natuurlijk ook een database runnen en dus overweg kunnen met SQL.

De term API’s waren echter nieuw voor me. Ik hoop dat ik ooit nog echt in de praktijk mag werken met deze techniek. Ik vind het namelijk fascinerend hoe je door middel van API’s op een briljante manier elkaar kan aanvullen als bedrijven uit verschillende hoeken.

78 reacties op “Opdracht: Werken met een Database

Reacties zijn gesloten.