Op 23 Maart 2017 hebben wij een college gehad van Eric van Tol.

Hij begon met het vertellen over de herkomst van Big Data. Zo begon het met Oracle en IBM, waarna al snel bedrijven als Google het overnamen. De veel voorkomende problemen die worden ervaring binnen bedrijven (met namen in het begin van Big Data) met Big Data waren de hoeveelheid van data, de diversiteit van data en de continue stromen van data.

In de huidige tijd is het voor een hoop bedrijven interessanter om consumenten te hebben die producten gebruiken, dan mensen die daadwerkelijk producten kopen. Hierdoor zie je dan ook vaak voorkomen dat bedrijven hun product tegen een lagere prijs aanbieden zodat het gekocht wordt en vervolgens data verkregen kan worden door middel van het gebruik van deze producten.

Meneer van Tol vertelde dat het veel voor komt dat bedrijven Big Data totaal niet op orde hebben, dit vond ik wel grappig om te horen doordat het er van de buitenkant vaak niet vanaf is te zien.

Tevens gaf hij een aantal mooie voorbeelden van Big Data binnen de gaming industrie. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van Big Data bij de hype Pokemon Go. Daarnaast werd Farmville van het bedrijf Zynga benoemd.

Al met al was het een erg interessant college, met hier en daar bekende informatie, maar ook veel nieuwe informatie. Eén ding is zeker, we kunnen Big Data niet ontlopen!